Reisverslag Peterson pijpen

Reisverslag Peterson pijpen

Op uitnodiging van onze leverancier van Peterson pijpen werden wij in de gelegenheid gesteld om de fabriek in Dublin te bezoeken en een workshop te volgen. Peterson pijpen worden al meer van 150 jaar gemaakt in Dublin!

Op uitnodiging van onze leverancier van Peterson pijpen werden wij in de gelegenheid gesteld om de fabriek in Dublin te bezoeken en een workshop te volgen. Peterson pijpen worden al meer van 150 jaar gemaakt in Dublin!

Het Bruyère hout voor de pijpenkoppen komt uit Italië. Deze heidewortel komt daar nog veel in het wild voor en heeft 80 tot 100 jaar nodig om tot de juiste grootte uit te groeien. Peterson heeft ervoor gekozen om de productie van hun pijpenkoppen in Italië te laten doen.

Bij Peterson start men met het repareren van eventuele oneffenheden aan de pijpenkop. Hierna wordt de pijpenkop een aantal keren geschuurd totdat deze fluweelzacht is. De opening voor het roer wordt erin gefreesd en eventueel wordt de opening van de pot (waar je de tabak in stopt) verfraaid. Hierna volgt het verven van de pijp.

Iedere pijpenkop krijgt 3 verflagen en de pijp ziet er dan wat vlekkerig en dof uit. Als je de pijpenkop op de polijstmachine gaat oppoetsen veranderd deze vlekkerige pijp in een prachtige geheel. De verf zorgt er juist voor dat de tekening van het hout heel goed tot zijn recht komt. Zo mooi om te zien!

Nu is het roer aan de beurt. Het roer is van acryl en recht van vorm. Bij een filterpijp wordt er uiteraard een gat gefreesd zodat het filter past. Om het roer zijn juiste vorm te geven worden de roeren in een soort oven verwarmd zodat het acryl zachter wordt en in de juiste vorm gebogen kan worden. Dit vergt veel ervaring en een scherp oog voor detail. Na het buigen worden de roeren gekoeld in koud water.

Peterson pijpen worden veelal gekenmerkt door hun metalen en/of Sterling zilveren ring. Eerst wordt het Peterson logo in de ring gestanst en vervolgens wordt iedere ring volledig op maat gemaakt voor iedere individuele pijp. De vakmannen van Peterson slijpen en polijsten net zo lang totdat de ring perfect pas.

Hierna wordt het roer voorzien van een zilverkleurige P in het roer en wordt het serienummer in de pijp gestanst. De pijp wordt volledig nagelopen en gepolijst en verkoop klaar gemaakt.

Na deze rondleiding werden wij in de gelegenheid gesteld om zelf een pijp te maken. Een pijpenkop en roer uitgezocht, gaten gefreesd, geschuurd, geverfd, gepolijst, gestanst……we mochten het allemaal zelf doen……met heel veel hulp van de vakmannen van Peterson. Doordat je zelf aan de slag gaat ervaar je heel goed hoeveel vakmanschap en ervaring bij het maken van een pijp komt kijken!

Ik kijk terug op een fantastische ervaring. Edwin en ik zijn trots op onze eigen Peterson pijp (met naam!). Mijn bewondering en respect voor de vakmannen van Peterson is meer dan groot. De trots voor hun vak en de liefde voor hun product was goed voelbaar en dat maakt een Peterson pijp tot een hele mooie pijp!

Bedankt voor de Ierse gastvrijheid en het heerlijke Guinness bier!

Gepubliceerd op : 28 Mar, 2018