Chacom Pijpen
Chacom Pijpen
Geschiedenis
De merknaam Chacom is een samentrekking van de familienamen Chapuis en Comoy. De stichting van de fabriek gaat terug tot in het jaar 1825, wanneer de familie Comoy in Avignon met de productie van pijpen start. Henry Comoy verplaatste de productie naar Londen en gebruikte vanaf 1879 zijn familienaam als merk voor zijn bruyère pijpen. In 1922 fuseerde de fabriek met die van zijn neven Louis en Charles Chapuis. In de jaren die volgden wisselde de productieplaats van Londen naar Saint-Claude en vonden er verschillende veranderingen van eigenaren plaats. Door de naamswijzigingen werd het merk 'La Bruyère' het meest bekende merk van dit bedrijf.
Comoy's of Londen sluit zich uiteindelijk bij de Cadogan-groep aan, terwijl Yves Grenard, nazaat van de oorspronkelijke familie Comoy, de leiding van Chacom in Saint-Claude over neemt. Wanneer de productie drastisch terugloopt sluiten Chacom, Jeantet, Lacroix, Ropp en Vuillard zich aan bij de Cutty Fort groep. Het bedrijf komt onder directie van Dominique Jeantet, achtste generatie pijpenmakers en Yves Grenard, vijfde generatie. Tegenwoordig geeft Yves Grenard de leiding, sinds 2005 bijgestaan door zijn zoon Antoine Grenard.
Tegenwoordig werken er nog zo'n twintig personen in de fabriek. De helft van de pijpen die jaarlijks worden gemaakt, verlaten de fabriek als Chacoms. Daarnaast zijn nog talloze ondermerken in productie. De Cutty Ford groep produceert verder lederwaren, hoornen en houten producten en luxeartikelen voor de pijpenwinkel.
Kenmerken
Standaard in het modellengamma van Chacom is een reeks van 37 klassieke pijpmodellen, die in series worden afgeleverd, variërend in luxe en uitstraling. Daarnaast produceert het bedrijf modellen naar ontwerp van Yves Grenard en de freehand-kunstenaar Pierre Morel.
Bij Chacom worden ook veel pijpen voor buitenlandse bedrijven gemaakt, waaronder bijvoorbeeld de beroemde Davidoff pijpen. Zij zijn het bewijs dat de fabriek niet alleen garant staat voor grotere series, maar ook voor hoogwaardige kwaliteit.
De cabochons worden bij Chacom nog op de traditionele wijze gedroogd en liggen minstens één tot twee jaar in schuren waar natuurlijke luchtcirculatie zijn werk doet. Dit procédé zorgt ervoor dat de Chacom pijp bekend staat vanwege zijn zoete smaak.